پوست چیست و راههای مراقبت از آن کدام است؟

0 117


پوست چیست و چگونه می توانیم از آن مراقبت کنیم؟

زیبایی و زیبا بودن مبحثی است که همه به دنبال آن هستند و همه ما بخوبی می دانیم پوست و زیبایی ارتباط مستقیم با هم دارند. شناخت نوع پوست و مراقبت از آن، اولین قدم در حفظ سلامتی پوست و حفظ زیبایی آن می باشد.

حال بهتر است بدانیم پوست چیست؟

پوست بزرگترین اندام بدن است که سطح خارجی بدن را پوشش داده و نقش مهمی در حفاظت بدن در مقابل اشعه های آسیب رسان خورشید، آلودگی های محیطی، میکروب ها، باکتریها و … ایفا می کند. همچنین پوست نقش مؤثری در تنظیم حرارت بدن با دفع عرق، دریافت ویتامین D برای سلامتی استخوان ها و دندان ها و به عنوان یک اندام حسی برای سنجش درد و حرارات را بر عهده دارد.

از سوی دیگر پوست در زیبایی ظاهری انسان بسیار اهمیت دارد، که خود مقوله بسیار با اهمیتی است که در روانشناسی پوست به آن می پردازیم.

روانشناسی پوست :

تأثیر پوست بر ارتباطات مختلف اجتماعی، کاری، عاطفی، خانوادگی و … بر هیچ کس پوشیده نیست. بسیاری از روانشناسان بر این باورند که در جذب دو جنس مخالف اولین عاملی که نقش دارد، رنگ پوست و زیبایی آن است. نقش مؤثر پوست و زیبایی آن تا آنجایی اهمیت دارد که حتی ممکن است شخص با وجود توانمندیهای بسیاری که دارد بخاطر عارضه های پوستی که درگیر آن شده است از ارتباطات مختلف اجتماعی فاصله گرفته و اعتماد به نفسش به شدت پایین آمده باشد.

بسیاری از نوجوانان و جوانان به خاطر عارضه جوش درگیر خجالت و کمبود اعتماد به نفس شده اند و حتی بسیاری از خانم ها خصوصا در سنین میانسالی به بالا از عاضه چروک و افتادگی خود ناراحت هستند و شروع پدیدار شدن خطوط و چروک روی پوست برایشان همراه با کمبود اعتماد به نفس و عدم خود دوست داری می شود که خود به مرور زمان حس ناخوشایند قربانی بودن و … را در خانم ها ایجاد کرده و نداشتن حس خوب یک خانم در زندگی به کل خانواده اثرات روانی ایجاد می کند.

ساختار پوست :

قبل از اینکه بتوانیم بهترین راهکار را برای بهبود و سلامت پوست داشته باشیم بهتر است نگاهی ساده به لایه های پوستی داشته باشیم و بدانیم که درون پوست چه می گذرد؟

با نگاه هر چه بیشتر پوست و نوع آن و عارضه هایی که هر نوع پوست می تواند درگیر آن شود بهتر می توانیم به سلامت و زیبایی پوست کمک کنیم.

در واقع شناخت نوع پوست خودمان اولین پله مراقبت از پوست است. پس با ما همراه باشید.

لایه های پوست :

پوست ما از 3 لایه اصلی تشکیل شده است که در شکل مقابل می بینید.  تصویر لایه های پوست

ضخامت این 3 لایه در قسمتهای مختلف بدن متفاوت است.

1- لایه اپیدرم : خارجی ترین لایه پوست که ما آن را می بینیم که خود لایه های مختلف دارد.

2- لایه درم : بخش مرکزی پوست است که سلول های اصلی پوست، فولیکول مو، غدد چربی، غدد عرق و رگ های خونی و اعصاب در این لایه وجود دارد.

3- درونی ترین لایه پوست، که حاوی بافت چربی است که حالت ضربه گیر دارد و بدن را از سرما و گرما محافظت می کند.

معمولا عمق این لایه به سن و میزان چربی بدن بستگی دارد. با افزایش سن میزان چربی این لایه کاهش یافته و موجب چروک و ناصافی می شود.

حال این سوال پیش می آید که چگونه این 3 لایه به حفظ زیبایی و شادابی و سلامت پوست کمک می کنند؟ یا بهتر است بگوییم :

مسئولیت این سه لایه در قبال حفاظت از بدن چیست؟

در پاسخ به این سوالات باید این نکته را بیان کرد که لایه خارجی پوست و اپیدرم مرتب در حال سلول سازی است و سلول های جدید را به سطح پوست می فرستد. سلول های قدیمی از سطح پوست جدا شده و پوست مرتب بازسازی و تازه می شود.

لایه درونی پوست مسئول استحکام و انعطاف پوست است. چون سلول های فیبروبلاست واقع در این لایه مرتب در حال تولید و بازسازی پروتئین های کلاژن و الاستین پوست هستند و پوست را محکم و سفت نگه می دارند. از طرفی غدد چربی موجود در این لایه چربی و نرمی لازم را برای پوست تأمین می کنند. ریشه مو هم در این ناحیه توسط عروق خونی تغذیه شده و سلول های مو مرتباً تولید و تکثیر شده و سبب رشد مو می شوند.

در صورتی که روند بازسازی پوست دچار تغییر شود چه اتفاقی می افتد؟

در پاسخ به این سوال نیز می توان گفت: با افزایش سن تغییراتی در لایه میانی پوست ایجاد می شود.

سلول های فیروبلاست پیر می شوند و قدرت تولید و ترمیم کلاژن پوست را ندارند. پس به مرور زمان ستون پوست شل شده و پوست رها و افتاده می شود. عوامل محیطی و عوامل مختلف دیگر مثل آلودگی ها، آنتی اکسیدان ها، تغذیه ناسالم، استرس، بیماری ها و آفتاب نیز می توانند تأثیرات مخربی بر روی لایه های پوست و خصوصاً لایه میانی بگذارند و به مرور زمان پوست دچار آسیب ها و عارضه هایی مثل لک، کک و مک، چروک، افتادگی، بی آبی و … شود.

البته بیماری های پوستی خودشان بحث جداگانه دارند و ما فقط در حدود عارضه های ناشی از عدم مراقبت از پوست و افزایش سن صحبت می کنیم.

چطور می توانیم جلوی روند پیری پوست را بگیریم؟

قبل از ارائه راهکار بهتر است با علم کازمتولوژی بیشتر آشنا شویم.

کازمتولوژی :

کازمتولوژی یا به زبان ساده علم مراقبت از پوست و کمک به رفع عارضه های پوستی می باشد.

در این راستا محصولات درموکازمتیک تولید می شود که می توانند به تنهایی یا به عنوان مکمل دارویی، پوست را بهبود بخشیده یا عارضه های پوست را برطرف کنند. به این ترتیب کیفیت زندگی و خود باوری افراد افزایش یافته و در تمام جوانب زندگی تأثیر مثبت خود را نشان می دهد.

ترکیبات درموکازمتیک :

درموکازمتیک شاخه ای از علم درماتولوژی می باشد که در آن با استفاده از محصولات درمکازمتیک (که حاوی ترکیبات مؤثر برای بهبود پوست و مو هستند.) می توان به بهبود مشکلات پوست و مو کمک کرد و در نهایت حس خوبی برای افراد ایجاد کرد. این محصولات توسط داروخانه ها توزیع می شوند و می توان به تنهایی یا به عنوان مکمل درمانی دارویی برای اهدافی مثل حفاظت از پوست در برابر نور خورشید، بهبود پوست خشک، تنظیم چربی و منافذ باز و جوش، بهبود بیماری های التهابی پوست، رزاسه، پسوریازیس، درماتیک سبورتیک، لک و کک و مک، چروک و انواع عارضه های پوستی استفاده کرد.

حال که متوجه شدیم پوست چیست و از چه قسمتهایی ساخته شده است و با محصولات درموکازمتیک تا حدودی نیز آشنا شدیم به این نکته باید اشاره شود که هر فردی در طول زندگی خود ممکن است به یک یا چند نوع عارضه های پوستی دچار شده باشد و بالطبع از محصولات درموکازمتیک استفاده کرده باشد. نکته ایی که در این میان وجود دارد این است که لطفا به داستان پوست پرفکت نگاه نکنید. شما ممکن است بهبودی پوستتان زمان ببرد و بعد از بهبودی قطعا نیاز به کنترل و مراقبت بیشتری دارد. همینکه پوست شما در مقایسه با قبل از اقدام برای بهبودی بهتر و زیباتر شده است، بسیار عالی می باشد.

تغییرات پوست در طول دوران زندگی :

پوست ما در شرایط سنی مختلف و در شرایط محیطی و آب و هوایی و حتی با تغییرات درونی بدن تغییر خواهد کرد. پس پوست شما از ابتدای بلوغ تا سنین بالا متفاوت خواهد بود و این تغییرات پوست یک روند طبیعی در زندگی شماست که باید به آن دقت کنید و در مورد آن تعجب نکنید. به دنبال این تغییرات نوع نیاز پوست به محصولات درموکازمتیک نیز تغییر پیدا کرده  و باید بسته به نوع عارضه محصول را انتخاب نمود.

چرا پوست تغییر می کند؟ آیا با تغییر پوست روش مراقبت از آن نیز تغییر می کند؟

حال باید به این نکته توجه داشته باشیم که پوست بر اثر عوامل درونی مانند: ژنتیک، فرایندهای متابولیک و هورمونی، کاهش حجم چربی و عضله، تجمع چربی در مناطق خاص و فعالیت زیاد عضلات و عوامل خارجی مانند: اشعه های مضر نور خورشید، آلودگی ها، استرس ها و فشارهای روانی دستخوش تغییر می شود.

پوست از ابتدای بلوغ تا سنین بالا متفاوت بوده و درگیر عارضه های مختلفی همچون جوش و آکنه دوران جوانی، لک های پوستی، چین و چروک و پدیدار شدن خط لبخند در دوران میانسالی و افتادگی پوست در دوران کهنسالی می گردد. پس تغییرات ساختار پوست یک روند طبیعی در زندگی ماست که باید به آن دقت کنید و در مورد آن تعجب نکنید.

بالطبع نوع نیاز پوست شما به محصولات درموکازمتیک یا محصولات مراقبتی در طول دوران زندگیتان ممکن است تغییر کند و متفاوت باشد.

از سوی دیگر نکته مهمی که باید به آن دقت داشته باشید این است که قطعا محصولی که برای پوست دوست و یا آشنای شما عالی بوده ممکن است برای شما خوب نباشد و کمکی به بهبودی پوست شما نکند.

پس درگیر تبلیغات نباشید و با بالا بردن آگاهی خودتان پس از شناخت کامل پوستتان و عارضه هایی که درگیرش هستید به بهبودی آن کمک کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.