علائم یائسگی چیست و برای جلوگیری از یائسگی چه بخوریم؟

0 126

یائسگی یعنی چه؟

یائسگی یعنی چه و به چه دورانی یائسگی می گویند؟ یائسگی پایان دوره های قاعدگی یک خانم است. در واقع می توان گفت یائسگی بخش طبیعی از روند پیری است. مرحله اول یائسگی یعنی پیش یائسگی (Premenopause)، بر توانایی زن برای تولید مثل تأثیر می گذارد. پیش یائسگی معمولا از اوایل تا اواسط دهه 40 شروع می شود و می تواند از سه تا پنج سال طول بکشد.

زمانی زن در دوران یائسگی قرار می گیرد که 12 ماه از قاعدگی او گذشته باشد. میانگین سن شروع یائسگی 51 سال است.
با شروع پیش یائسگی و یائسگی، بسیاری از قسمت های بدن با کاهش سطح هورمونی تحت تأثیر قرار می گیرند. این اندام شامل:
سیستم تناسلی، سیستم ادراری، سیستم عصبی، قلب، مغز، استخوان ها و پوست می باشند.

علائم و نشانه های پیش یائسگی:

قبل از اینکه به علائم یائسگی بپردازیم ابتدا در مورد علائم پیش یائسگی صحبت می کنیم. در ماه‌ها یا سال‌های منتهی به یائسگی (پیش یائسگی)، ممکن است این علائم و نشانه‌ها را تجربه کنید:
پریودهای نامنظم
خشکی واژن
گرگرفتگی
لرز
عرق شبانه
مشکلات خواب
تغییرات خلق و خو
افزایش وزن و کاهش متابولیسم
موهای نازک و خشکی پوست
از دست دادن پری سینه یا شل و افتادگی سینه
علائم و نشانه ها، از جمله تغییر در دوران قاعدگی نیز می تواند در بین زنان متفاوت باشد. به احتمال زیاد، قبل از پایان دوره های قاعدگی، بی نظمی هایی را تجربه خواهید کرد.

پرش پریود یا قطع و وصل شدن پریود در دوران پیش از یائسگی رایج و دور از انتظار نیست. اغلب، دوره‌های قاعدگی یک ماه از بین می‌رود و بازمی‌گردد، یا چندین ماه از بین می‌رود و سپس دوباره چرخه‌های ماهانه برای چند ماه شروع می‌شود. پریودها معمولاً در چرخه‌های کوتاه‌تر اتفاق می‌افتند، بنابراین به هم نزدیک‌تر هستند. با وجود پریودهای نامنظم، اما بارداری امکان پذیر است. اگر قاعدگی را رد کرده اید اما مطمئن نیستید که دوران یائسگی را شروع کرده اید، ممکن است باردار باشید پس آزمایش بارداری را در نظر بگیرید.

برای مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه و هرگونه نگرانی پزشکی، سعی کنید در دوران پیش از یائسگی و یائسگی مرتباً با پزشک خود ملاقات کنید.

مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه با افزایش سن ممکن است شامل آزمایش های غربالگری توصیه شده مانند کولونوسکوپی، ماموگرافی و غربالگری تری گلیسیرید باشد. پزشک شما ممکن است آزمایش‌ها و معاینات دیگری را نیز توصیه کند، از جمله آزمایش تیروئید در صورت سابقه، و معاینه سینه و لگن.

علائم و نشانه های پیش یائسگی

علل یائسگی

زنان با تمام تخمک هایشان به دنیا می آیند که در تخمدان هایشان ذخیره می شود. تخمدان‌های آن‌ها همچنین هورمون‌های استروژن و پروژسترون را می‌سازند که دوره آن‌ها (قاعدگی) و آزاد شدن تخمک (تخمک‌گذاری) را کنترل می‌کنند. یائسگی زمانی اتفاق می افتد که تخمدان ها دیگر هر ماه یک تخمک آزاد نمی کنند و قاعدگی متوقف می شود.

یائسگی زمانی که بعد از 40 سالگی اتفاق می‌افتد، بخش منظمی از پیری است. اما برخی از زنان ممکن است زود یائسه شوند. این می تواند نتیجه یک عمل جراحی، مانند برداشتن تخمدان ها در هیسترکتومی، یا آسیب به تخمدان ها، یا شیمی درمانی باشد. اگر یائسگی به هر دلیلی قبل از 40 سالگی اتفاق بیفتد، به آن یائسگی زودرس گفته می شود که در ادامه به طور کامل در مورد یائسگی زودرس نیز صحبت خواهیم کرد.

اولین علامت یائسگی

اکثر زنانی که به یائسگی نزدیک می شوند، علائم وازوموتور (VMS) را تجربه می کنند. که رایج ترین آن گرگرفتگی است. در هنگام گرگرفتگی، احساس ناگهانی گرما در قسمت بالایی بدن پخش می‌شود، که اغلب همراه با سرخ شدن، ضربان قلب و تعریق است. این حالات می تواند در اکثر زنان از خفیف تا شدید متغیر باشد.

همچنین ممکن است علائم دیگری از یائسگی را تجربه کنید، مانند:

پریودهای متغیر یا از دست رفته
خشکی واژن
سینه های دردناک
نیاز به دفع بیشتر ادرار
مشکل خواب
تغییرات عاطفی
خشکی پوست، چشم یا دهان

علائم یائسگی

دلیل اصلی علائم یائسگی، تغییرات هورمونی مرتبط با یائسگی می باشد که می تواند بر سلامت جسمی، عاطفی، روانی و اجتماعی یک خانم تأثیر بگذارد. علائم یائسگی می تواند در افراد متفاوت باشد بعضی از خانم بیشتر گرگرفتکی را تجربه می کنند و برخی درد مفاصل و پوکی استخوان و کاهش میل جنسی و…. را تجربه کنند. برخی از خانم ها علائم کمی دارند و برخی، می تواند شدید باشد و بر فعالیت های روزانه و کیفیت زندگیشان تأثیر بگذارد. برخی ممکن است علائم را برای چندین سال تجربه کنند.

علائم مرتبط با یائسگی عبارتند از:

گرگرفتگی و تعریق شبانه: گرگرفتگی به احساس ناگهانی گرما در صورت، گردن و قفسه سینه اشاره دارد که اغلب با گرگرفتگی پوست، تعریق، تپش قلب و احساس ناراحتی جسمی حاد همراه است که می تواند چند دقیقه طول بکشد.

تغییر در نظم و جریان چرخه قاعدگی، که با توقف قاعدگی به اوج خود می رسد.

خشکی واژن، درد در هنگام آمیزش جنسی و بی اختیاری

مشکل در خواب یا بی خوابی

تغییرات در خلق و خو، افسردگی و یا اضطراب.

بالا رفتن خطر قلبی- عروقی نیز می تواند تحت تأثیر قرار گیرد. مزیت زنان نسبت به مردان از نظر بیماری های قلبی- عروقی به تدریج با کاهش قابل توجه سطح استروژن پس از یائسگی از بین می رود. یائسگی همچنین می تواند منجر به ضعیف شدن ساختارهای حمایت کننده لگن شود و خطر افتادگی اندام لگنی را افزایش دهد.

از دست دادن تراکم استخوان در یائسگی عامل مهمی در افزایش نرخ پوکی استخوان و شکستگی در زنان است.
از جمله علائم دیگر یائسگی می توان به : خستگی، افسردگی، سردرد، درد مفاصل و عضلات، افزایش وزن، ریزش مو و تغییر در میل جنسی اشاره کرد.

علائم یائسگی

مهمترین علائم یائسگی

گفتیم زمانی که تخمدان ها به آرامی استروژن کمتری تولید می کنند دوران پیش یائسگی شروع می شود و نقطه ای که تخمدان های شما ترشح تخمک را متوقف می کنند ادامه می یابد. در 1 تا 2 سال آخر از پیش یائسگی، سطح استروژن سریعتر کاهش می یابد در این زمان بسیاری از زنان علائم یائسگی را دارند.

یائسگی زمانی است که یک سال از پریود شدن شما گذشته است. تخمدان های شما آزاد سازی تخمک و ساخت بیشتر استروژن خود را متوقف کرده اند.

علائم یائسگی مانند گرگرفتگی و تعریق شبانه معمولاً تسکین می یابد. اما خطرات سلامتی مرتبط با از دست دادن استروژن با افزایش سن افزایش می یابد.

مراقبت های جنسی در دوران یائسگی

در دوران پیش از یائسگی و پس از یائسگی، هنوز هم ممکن است از طریق تماس جنسی محافظت نشده، از جمله رابطه جنسی دهانی، مقعدی و واژینال، به عفونت‌های مقاربتی (STIs) از جمله HIV مبتلا شوید. نازک شدن دیواره واژن پس از یائسگی احتمال ضایعات و پارگی ها را افزایش می دهد و در نتیجه خطر انتقال HIV را در طول رابطه جنسی واژینال افزایش می دهد.

بارداری هنوز در دوران پیش از یائسگی امکان پذیر است. پیشگیری از بارداری برای جلوگیری از بارداری ناخواسته تا 12 ماه متوالی بدون قاعدگی توصیه می شود. بارداری پس از یائسگی بدون درمان ناباروری که شامل استفاده از تخمک های اهدایی یا جنین های منجمد شده قبلی است، بعید است.

مراقبت های جنسی در دوران یائسگی

تشخیص یائسگی

اگر به یائسگی مشکوک هستید در مورد علائمی که دارید با پزشک خود مشورت کنید. می‌توانید قاعدگی‌های خود را پیگیری کنید و در صورت نامنظم شدن آن‌ها ، سرنخ دیگری برای پزشک شما خواهد بود که شما در دوران پیش از یائسگی یا نزدیک شدن به یائسگی هستید.

پزشک شما همچنین ممکن است خون شما را برای سطوح زیر آزمایش کند:

هورمون محرک فولیکول (FSH): این معمولاً با نزدیک شدن به یائسگی افزایش می یابد.

استرادیول: این به پزشک شما می گوید که تخمدان شما چقدر استروژن تولید می کند. این سطح در یائسگی کاهش می یابد.

هورمون های تیروئید این نشان دهنده مشکلاتی در غده تیروئید شما است که می تواند بر قاعدگی شما تأثیر بگذارد و علائمی شبیه یائسگی ایجاد کند.

دردهای یائسگی

چرخه قاعدگی شما توسط هورمون لوتئینیزه و هورمون محرک فولیکول تنظیم می شود. این دو هورمون در غده هیپوفیز ساخته می شوند. آنها تخمدان ها را برای تولید استروژن و پروژسترون تحریک می کنند. در دوران پیش از یائسگی و یائسگی، این هورمون ها در نوسان هستند و می توانند دردهای یائسگی زیر را ایجاد کنند.

گرگرفتگی و حساسیت سینه

یکی از دردهای یائسگی گرگرفتگی و حساسیت سینه است. تغییرات در یائسگی ممکن است با گرگرفتگی همراه باشد که دردناک تر و شدیدتر از آنچه قبلاً به آن عادت داشتید، باشد.

سردردهای میگرنی

نوسانات استروژن با سردردهای میگرنی مرتبط و یکی ازدردهای یائسگی به حساب می آید. ممکن است برای اولین بار به میگرن مبتلا شوید یا در حین یائسگی، شدت یا دفعات آن افزایش یابد.
برخی از زنان واکنش معکوس دارند و با ورود به یائسگی شاهد کاهش بروز میگرن هستند. این ممکن است به این دلیل باشد که سطوح بالای استروژن می تواند باعث سردرد شود و کاهش سطح آن می تواند باعث کاهش شود.

درد مفاصل

یکی از دردهای یائسگی، درد مفاصل است که می تواند زانوها، شانه ها، گردن، آرنج یا دست ها را درگیر کند. آسیب های مفصلی قدیمی ممکن است شروع به درد کنند. با گذشت زمان، ممکن است متوجه شوید که درد بیشتری نسبت به قبل در آن نواحی احساس می کنید. به این دلیل که استروژن به کاهش التهاب کمک می کند. با کاهش سطح آن، التهاب ممکن است افزایش یابد و باعث ناراحتی و آرتریت مرتبط با یائسگی شود.

کبودی

قسمت بیرونی بدن نیز تحت تاثیر نوسانات و کاهش هورمون ها قرار می گیرد. سطوح پایین استروژن می تواند باعث کاهش خاصیت ارتجاعی پوست شود. همچنین توانایی پوست برای حفظ آب را کاهش می دهد، که از آن به عنوان یک بافر در برابر آسیب استفاده می کند. این باعث نازک شدن پوست می شود و کبودی دردناک اغلب نتیجه آن است. پشت دست ها به خصوص به کبودی حساس است.

فیبرومیالژیا

برای زنانی که فیبرومیالژیا دارند، یائسگی ممکن است حساسیت بیشتری به درد داشته باشد. فیبرومیالژیا یک وضعیت درد مزمن است که اغلب برای اولین بار در زنانی که وارد دوران پیش از یائسگی یا یائسگی می شوند، تشخیص داده می شود.
برخی از علائم یائسگی مانند درد، خستگی و خشکی واژن با علائم مرتبط با فیبرومیالژیا همپوشانی دارند. به همین دلیل، تعیین اینکه کدام موضوع باعث ایجاد علائم شده است، همیشه آسان نیست.

درد هنگام مقاربت

زمانی که در دوران یائسگی هستید، گاهی اوقات رابطه جنسی همراه با درد است. این می تواند حفظ صمیمیت را چالش برانگیز کند. اما زنان می توانند راه هایی برای لذت بخشیدن به زندگی جنسی خود در دوران پیش از یائسگی، یائسگی و فراتر از آن بیابند و آن استفاده از محصولات جنسی بانوان است.
استروژن، هورمونی که در دوران یائسگی کمبود دارد، به انعطاف پذیری بافت های واژن کمک می کند. همچنین از تولید رطوبت در واژن پشتیبانی می کند که به راحتی رابطه جنسی کمک می کند. با کاهش سطح استروژن، بافت‌های واژن نازک‌تر می‌شوند. این می تواند مقاربت را دردناک کند. واژن همچنین کمتر چرب می شود و بیشتر مستعد التهاب، خشکی و پارگی می شود.

آتروفی واژن:

آتروفی واژن می تواند باعث کوچک شدن و کوتاه شدن واژن شود. آتروفی واژن اغلب با علائم دستگاه ادراری همراه است، مانند:
نشت ادرار
سوزش در هنگام ادرار
نیاز فوری به ادرار کردن
تغییرات در سطح هورمون همچنین ممکن است باعث کاهش میل جنسی و کاهش توانایی برای تحریک جنسی شود. این می تواند روان شدن واژن را حتی سخت تر کند.

این تغییرات ممکن است در هر قسمت از دوران پیش از یائسگی یا یائسگی رخ دهد.

بیشتر دردهای مربوط به یائسگی را می توان با درمان های خانگی، درمان های پزشکی یا تغییر شیوه زندگی کاهش داد یا از بین برد.

دردهای یائسگی

درد یائسگی چگونه درمان می شود؟

درد، ناراحتی و سایر علائم یائسگی را می توان به روش های مختلف درمان کرد. درمان های کاهش دهنده درد عبارتند از:

داروهای مسکن بدون نسخه (OTC) مانند NSAIDs (ایبوپروفن) که می تواند به درد مفاصل یا سردرد کمک کند.

کمپرس یخ می تواند به کاهش درد زانو و کمر کمک کند.

مکمل های غذایی، مانند روغن گل مغربی، میتواند به کاهش حساسیت سینه کمک کند.

فیتواستروژن ها یا استروژن های گیاهی، مانند محصولات سویا، ممکن است به کاهش علائم یائسگی در برخی از زنان کمک کند. با این حال، این درمان بحث برانگیز است. قبل از شروع حتماً این گزینه را با پزشک خود در میان بگذارید.

مقاربت دردناک در صورت عدم درمان می تواند کیفیت زندگی شما را کاهش دهد. برخی از درمان ها عبارتند از:

استفاده از روان کننده های واژن قبل از مقاربت می تواند به راحت تر شدن رابطه جنسی کمک کند.

استفاده روزانه از مرطوب کننده های واژن با کاهش ناراحتی و خشکی، سوزش را کاهش می دهد.

خوردن غذاهای سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است به حمایت از سطوح بیشتری از رطوبت واژن کمک کند.

هیدراته ماندن با نوشیدن مقدار زیادی آب یا سایر نوشیدنی های سرشار از الکترولیت می تواند به جلوگیری از خشکی واژن کمک کند.

مصرف استروژن واژینال، نوعی درمان جایگزینی هورمونی (HRT) است که ممکن است به کاهش خشکی و افزایش راحتی در طول رابطه جنسی کمک کند.

استفاده از کرم های موضعی حاوی استروژن ممکن است به کاهش علائم واژن کمک کند.

حفظ یک زندگی جنسی فعال می تواند به افزایش جریان خون به واژن و کاهش نازک شدن دیواره های واژن کمک کند.
راه های دیگر برای افزایش جریان خون به واژن عبارتند از طب سوزنی، ورزش های هوازی و یوگا.

فعال ماندن می تواند به کاهش دردهای بدن و تقویت عضلات کمک کند، و شما را کمتر مستعد آسیب می کند. اگر متوجه شدید که درد زانو دویدن یا راه رفتن سریع را برای شما دشوار می کند، از زانو بندی های طبی استفاده کنید. آنها فشرده سازی را ایجاد می کنند، که می تواند به راحت نگه داشتن زانوهای فعال کمک کند. آنها همچنین احتمال آسیب را کمتر می کنند. شنا یک جایگزین آسان برای بدن است و ممکن است به شما کمک کند تا ذهن خود را از هر دردی که احساس می کنید دور کنید.

روش های دیگر برای کاهش درد می تواند شامل ماساژ عمیق عضلانی، طب سوزنی، استفاده از گرما یا سرما باشد. اگر سیگار می‌کشید یا عادت‌های دیگری دارید که بر سلامت شما تأثیر منفی می‌گذارد، برای حذف آنها تلاش کنید. این ممکن است احساس انرژی را افزایش دهد، گردش خون را بهبود بخشد و استرس را کاهش دهد، که همگی ممکن است به کاهش درد کمک کنند.

درد مربوط به یائسگی بسیار شایع است. بیشتر دردها، از جمله دردهای مربوط به مقاربت، ممکن است با درمان، کاهش یا از بین بروند. درد یائسگی نباید بر کیفیت زندگی روزمره شما تأثیر بگذارد.

سن یائسگی

یائسگی یک نقطه در تداوم مراحل زندگی زنان است و نشان دهنده پایان سالهای باروری آنهاست. بعد از یائسگی، زن نمی تواند باردار شود، مگر در موارد نادری که از درمان های تخصصی باروری استفاده می شود.

اکثر زنان یائسگی را بین سنین 45 تا 55 سالگی به عنوان بخشی طبیعی از پیری بیولوژیکی تجربه می کنند.

یائسگی به دلیل از دست دادن عملکرد فولیکول تخمدان و کاهش سطح استروژن در گردش خون ایجاد می شود.

قبل از یائسگی می تواند چندین سال طول بکشد و بر سلامت جسمی، عاطفی، روانی و اجتماعی تأثیر بگذارد.

اما برخی از زنان یائسگی را زودتر (قبل از 40 سالگی) تجربه می کنند. این “یائسگی زودرس” ممکن است به دلیل برخی از ناهنجاری های کروموزومی، اختلالات خود ایمنی، یا سایر دلایل ناشناخته باشد.

در ادامه مقاله در مورد یائسگی زودرس به طورکامل توضیح خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.

سن یائسگی

یائسگی پیش از موعد

یائسگی زودرس زمانی است که قاعدگی شما قبل از 45 سالگی متوقف می شود. این یائسگی می تواند به طور طبیعی اتفاق بیفتد یا در اثر درمان بیماری های دیگر ایجاد شود. حال چه شرایطی باعث یائسگی پیش از موعد می شود؟ ژن‌های شما، برخی اختلالات سیستم ایمنی، یا اقدامات پزشکی می‌توانند باعث یائسگی زودرس شوند.

علل یائسگی زودرس

علل یائسگی زودرس می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

کاهش طبیعی هورمون های تولید مثل:

با نزدیک شدن به اواخر دهه 30 زندگی، تخمدان های شما استروژن و پروژسترون کمتری تولید می کنند و در نتیجه باروری شما کاهش می یابد.
در 40 سالگی، دوره‌های قاعدگی‌تان ممکن است طولانی‌تر یا کوتاه‌تر، سنگین‌تر یا سبک‌تر و کم و بیش تکرار شود، تا اینکه در نهایت ، به طور متوسط تا سن 51 سالگی، تخمدان‌های شما ترشح تخمک را متوقف کنند و دیگر شما پریود نمی شوید.

جراحی که تخمدان ها را خارج می کند (اووفورکتومی):

تخمدان های شما هورمون هایی از جمله استروژن و پروژسترون تولید می کنند که چرخه قاعدگی را تنظیم می کنند. جراحی برای برداشتن تخمدان ها باعث یائسگی فوری می شود. دوره های شما متوقف می شود و احتمالاً گرگرفتگی خواهید داشت و سایر علائم و نشانه های یائسگی را تجربه خواهید کرد. علائم و نشانه ها می توانند شدید باشند، زیرا تغییرات هورمونی به طور ناگهانی اتفاق افتاده و نه تدریجی و در طی چندین سال.

جراحی که رحم شما را برمی‌دارد اما تخمدان‌ها را خارج نمی‌کند (هیسترکتومی):

معمولاً باعث یائسگی فوری نمی‌شود. اگرچه دیگر پریود نمی شوید، اما تخمدان های شما هنوز تخمک ها را آزاد می کنند و استروژن و پروژسترون تولید می کنند.

شیمی درمانی و پرتودرمانی:

این درمان‌های سرطان می‌توانند باعث یائسگی شوند و علائمی مانند گرگرفتگی در طول دوره درمان یا مدت کوتاهی پس از آن ایجاد کنند. توقف قاعدگی و باروری همیشه پس از شیمی درمانی دائمی نیست، بنابراین ممکن است اقدامات کنترل بارداری همچنان مورد نظر باشد. پرتودرمانی تنها در صورتی بر عملکرد تخمدان تأثیر می گذارد که پرتو به سمت تخمدان ها باشد. پرتودرمانی به سایر قسمت‌های بدن، مانند بافت سینه یا سر و گردن، بر یائسگی تأثیر نمی‌گذارد.

نارسایی اولیه تخمدان:

حدود 1 درصد از زنان یائسگی را قبل از 40 سالگی تجربه می کنند. یائسگی زودرس ممکن است ناشی از عدم تولید سطوح طبیعی هورمون های تولید مثلی توسط تخمدان ها باشد (نارسایی اولیه تخمدان)، که می تواند ناشی از عوامل ژنتیکی یا بیماری خودایمنی باشد. اما اغلب هیچ دلیلی برای یائسگی زودرس نمی توان یافت. برای این زنان، معمولاً هورمون درمانی حداقل تا سن طبیعی یائسگی به منظور محافظت از مغز، قلب و استخوان ها توصیه می شود.

علائم یائسگی زودرس

علائم اصلی یائسگی زودرس این است که عادت ماهانه شما متوقف شود.
علائم دیگر عبارتند از:
گرگرفتگی و تعریق شبانه
خشکی واژن
مشکل در خوابیدن
خلق و خوی پایین یا اضطراب
کاهش میل جنسی
مشکلات حافظه یا تمرکز

عوارض یائسگی زودرس

برای زنانی که یائسگی زودرس (قبل از 40 سالگی) یا (بین 40 تا 45 سال) را تجربه می کنند، خطر مرگ و میر کلی، بیماری های قلبی-عروقی، بیماری های عصبی، بیماری های روانپزشکی، پوکی استخوان و سایر عواقب افزایش می یابد. خطر پیامدهای نامطلوب با افزایش سن در زمان یائسگی افزایش می یابد. برخی از پیامدهای نامطلوب ممکن است با درمان با استروژن که پس از شروع یائسگی آغاز می شود، جلوگیری شود. با این حال، استروژن به تنهایی از همه عواقب طولانی مدت جلوگیری نمی کند و سایر مکانیسم های هورمونی احتمالاً دخیل هستند.

صرف نظر از علت، زنانی که قبل از رسیدن به سن متوسط یائسگی طبیعی، یائسگی هورمونی و کمبود استروژن را تجربه می‌کنند، در معرض افزایش خطر ابتلا به بیماری و مرگ و میر هستند. درمان با استروژن باید برای این زنان در نظر گرفته شود، اما ممکن است تمام پیامدهای نامطلوب را از بین نبرد.

یائسگی مردان

آیا چیزی به نام “یائسگی مردانه” وجود دارد؟ بله باید بگوییم وجود دارد اما نه به شکلی که برای خانمها اتفاق می افتد.
هورمون «تستوسترون» در مردان داخل بیضه‌ها تولید می‌شود. این هورمون درشکل گیری ویژگی های مردانه نقش موثری دارد. هورمون تستوسترون، رسیدن به دوران بلوغ، تنظیم میل جنسی، کمک به حفظ توده‌های عضلانی بدن، حفظ انرژی جسمی و سلامت روان، تولید اسپرم، تنظیم نحوه واکنش بدن نسبت به موقعیت‌های استرس‌زا و غیره را به عهده دارد.

با افزایش سن مردان، سطح تستوسترون کاهش می‌یابد، اما این میزان کاهش از حدود سن 30 تا 40 سالگی تنها حدود 1 درصد در سال است، و بعید است که این به خودی خود مشکلی ایجاد کند.

کمبود تستوسترون که در مراحل بعدی زندگی ایجاد می شود، که به عنوان هیپوگنادیسم دیررس نیز شناخته می شود، گاهی اوقات می تواند مسئول این علائم باشد، اما در بسیاری از موارد علائم ربطی به هورمون ها ندارند.

یائسگی مردانه” که گاهی اوقات آندروپوز نامیده می شود، برخی از مردان را در اواخر دهه 40 تا اوایل 50 سالگی دچار افسردگی، از دست دادن میل جنسی، اختلال نعوظ و سایر علائم فیزیکی و عاطفی می کند. سایر علائم رایج در مردان در این سن عبارتند از: نوسانات خلقی و تحریک پذیری.

این علائم می‌توانند در زندگی روزمره آن‌ها تداخل ایجاد کنند. اما خوشبختانه روش‌هایی وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توان از بروز این اتفاق پیشگیری کرد.

باید به این نکته اشاره کنیم که یائسگی در مردان فعالیت بیضه‌ها و ترشح تستوسترون را متوقف نمی‌کند. در واقع بدن آقایان حتی بعد از سن ۸۰ سالگی هم هنوز می‌تواند اسپرم تولید کند و قدرت باروری را دارد.

راه درمان یائسگی

یائسگی یک فرآیند طبیعی است. بسیاری از علائم به مرور زمان از بین خواهند رفت. اما در صورت بروز مشکل، درمان ها می توانند به شما کمک کنند تا احساس بهتری داشته باشید. موارد رایج عبارتند از:

درمان جایگزینی هورمونی (HRT):

درHRT که هورمون درمانی یائسگی نیز نامیده می شود، شما داروهایی مصرف می کنید تا جایگزین هورمون هایی شوند که بدن شما دیگر نمی سازد. برخی داروها یا ترکیبات خاص می توانند به گرگرفتگی و علائم واژن کمک کنند و همچنین استخوان های شما را قوی تر کنند.

هورمون درمانی موضعی استفاده از کرم یا ژل استروژن است که برای کمک به خشکی در واژن خود قرار می دهید.

داروهای غیر هورمونی داروی افسردگی پاروکستین (Brisdelle، Paxil) مورد تایید FDA برای درمان گرگرفتگی است. داروی عصبی گاباپنتین (Gralise، Neuraptine، Neurontin) و داروی فشار خون کلونیدین (Catapres، Kapvay) نیز ممکن است آنها را کاهش دهند. داروهایی به نام تعدیل کننده های انتخابی گیرنده استروژن (SERMs) به بدن شما کمک می کنند از استروژن خود برای درمان گرگرفتگی و خشکی واژن استفاده کند.

داروهای پوکی استخوان یا مکمل های ویتامین D برای کمک به قوی نگه داشتن استخوان ها استفاده کنید.

کاهش علائم یائسگی با تغییر سبک زندگی

تغییرات سبک زندگی به بسیاری از زنان کمک می کند تا با علائم یائسگی مقابله کنند. این مراحل را امتحان کنید:

اگر علائم وازوموتور مانند گرگرفتگی دارید، آب سرد بنوشید، نزدیک یک پنکه بنشینید یا بخوابید .

برای خشکی واژن از مرطوب کننده یا روان کننده واژن بدون نسخه استفاده کنید.

برای خواب بهتر و پیشگیری از بیماری هایی مانند بیماری قلبی، دیابت و پوکی استخوان، به طور منظم ورزش کنید.

برای جلوگیری از نشت مثانه، عضلات کف لگن خود را با تمرینات کگل تقویت کنید.

از نظر اجتماعی و ذهنی فعال باشید تا از مشکلات حافظه جلوگیری کنید.

سیگار نکشید چرا که سیگار باعث یائسگی زودرس و افزایش گرگرفتگی شود.

برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان سینه و کمک به خواب بهتر، از مصرف الکل اجتناب کنید.

برای کمک به گرگرفتگی، غذاهای متنوع بخورید و وزن مناسبی داشته باشید.

کارهایی مانند یوگا، تنفس عمیق یا ماساژ را تمرین کنید تا به آرامش برسید.

تحقیقات نشان می دهد که آنچه می خورید ممکن است هنگام ورود به یائسگی تأثیر بگذارد.

پیشگیری از یائسگی

یائسگی بخشی طبیعی از چرخه زندگی یک زن است. شما نمی توانید از یائسگی جلوگیری کنید، اما می توانید بسیاری از علائم رایج را مدیریت کرده و از عوارض احتمالی جلوگیری کنید. انتخاب سبک زندگی سالم ضروری است. مثلا:

یک رژیم غذایی سالم داشته باشید

خوردن یک رژیم غذایی متعادل و حفظ وزن سالم کلیدی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت و سایر بیماری های مزمن است. ممکن است متوجه شوید که برای حفظ وزن سالم در دوران یائسگی تلاش بیشتری لازم است.

در این دوره از زندگی، سطح استروژن شما به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. این ممکن است شما را در برابر افزایش وزن آسیب پذیر کند، به خصوص در ناحیه میانی. افزایش چربی شکم با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سایر بیماری های تهدید کننده زندگی مرتبط است.

برای کمک به جلوگیری از افزایش وزن، به نشانه های گرسنگی توجه کنید. فقط زمانی غذا بخورید که از نظر جسمی احساس گرسنگی کردید و غذاهای سالم را انتخاب کنید. به عنوان مثال، از طیف گسترده ای از میوه ها و سبزیجات لذت ببرید، گزینه های غلات کامل را به جای تصفیه شده انتخاب کنید و منابع پروتئین بدون چربی را انتخاب کنید. چربی های اشباع شده و چربی های ترانس، قندهای اضافه شده و سدیم را در رژیم غذایی خود محدود کنید.

علاوه بر کمک به حفظ وزن سالم، اجتناب از غذاهای فرآوری شده و غنی از قند ممکن است به کاهش نوسانات خلقی و حفظ سطح قند خون پایدار کمک کند.

اگر به اندازه کافی مواد مغذی دریافت نمی کنید، پزشک ممکن است مصرف مکمل های ویتامین یا مواد معدنی خاصی را نیز توصیه کند. به عنوان مثال، منبع معتبر مؤسسه ملی سلامت (NIH) به بزرگسالان بین 19 تا 70 سال توصیه می کند که روزانه 600 واحد بین المللی (IU) ویتامین D دریافت کنند.

به طور منظم ورزش کن

انجام فعالیت بدنی منظم در هر سنی مهم است، اما ممکن است مزایای بیشتری در دوران یائسگی داشته باشد. می تواند به شما در تسکین گرگرفتگی، تنظیم خلق و خو و مدیریت وزن کمک کند.

برای اکثر بزرگسالان سالم تا سن 65 سال، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می کند حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط در هر هفته انجام دهند.

CDC همچنین انجام حداقل دو جلسه تمرین قدرتی در هفته را توصیه می کند. تمرینات قدرتی، مانند بلند کردن وزنه یا یوگا، می تواند به افزایش استحکام استخوان شما کمک کند. این می تواند به جلوگیری از کاهش تراکم استخوان که اغلب با یائسگی همراه است، کمک کند.

به اندازه کافی خوابیدن

تغییر الگوی خواب یکی از علائم رایج یائسگی است. تغییرات در سطوح هورمونی شما نیز می تواند بیش از حد معمول شما را خسته کند. به همین دلیل است که رعایت عادات خواب خوب بسیار مهم است تا بتوانید به اندازه کافی خواب با کیفیت بالا در شب داشته باشید.

منبع معتبر CDCT بزرگسالان را تشویق می کند که هر شب 7 تا 8 ساعت بخوابند. ورزش در طول روز، اجتناب از کافئین در عصر و پیروی از یک برنامه منظم خواب ممکن است به شما کمک کند راحت‌تر بخوابید. تمرین استراتژی های آرام سازی، مانند تنفس عمیق، آرام سازی پیشرونده عضلانی، یا مدیتیشن نیز ممکن است کمک کننده باشد.

اگر گرگرفتگی استراحت شما را مختل می کند، سعی کنید در یک اتاق خنک بخوابید، و یک لیوان آب سرد در نزدیکی خود نگه دارید. همچنین ممکن است استفاده از ملحفه‌ها و لباس‌هایی که به پوست شما اجازه تنفس می‌دهد، مانند پنبه سبک کمک کند.

استحکام استخوان خود را حفظ کنید

استروژن نقش کلیدی در ساختن استخوان جدید دارد. همانطور که سطح استروژن در دوران یائسگی کاهش می یابد، تراکم استخوان نیز کاهش می یابد. در واقع، تراکم استخوان اغلب در چند سال اول یائسگی به سرعت کاهش می یابد. در نتیجه، خطر شکستگی استخوان به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.

برای اینکه مراقب استحکام استخوان خود باشید، آزمایش تراکم استخوان را در نظر بگیرید. این آزمایش یک اشعه ایکس است که ضخامت و استحکام استخوان شما را اندازه گیری می کند. برای استحکام بیشتر استخوان ها غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین D بخورید و تمرینات قدرتی مانند وزنه برداری یا یوگا را انجام دهید.

مراقب فشار خون خود باشید

خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، از جمله فشار خون بالا، زمانی که تولید استروژن در دوران یائسگی کاهش می یابد، افزایش می یابد. برای کنترل فشار خون خود، آن را به طور منظم چک کنید.

اگر فشار خون بالا تشخیص داده شد، برنامه درمانی تجویز شده توسط پزشک را دنبال کنید. آنها ممکن است داروها، تغییر شیوه زندگی یا سایر روش های درمانی را توصیه کنند. داشتن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم می تواند به جلوگیری از فشار خون بالا و درمان آن کمک کند.

شما نمی توانید از یائسگی جلوگیری کنید. اما می‌توانید برای لذت بردن از سلامتی تا سال‌های آخر قدم بردارید. برای کمک به درمان برخی از علائم یائسگی و جلوگیری از عوارض احتمالی، عادات سالم را تمرین کنید.

وزن مناسبی داشته باشید، یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید. اقدامات لازم را برای لذت بردن از خواب با کیفیت بالا، حفظ استحکام استخوانی خوب و نظارت بر سطح فشار خون خود انجام دهید.
مراقبت خوب از خود کلید لذت بردن از یک زندگی فعال و سالم در سال های یائسگی و پس از یائسگی است.

پیشگیری از یائسگی

برای جلوگیری از یائسگی چه بخوریم؟

پس از ردیابی بیش از 35000 زن بریتانیایی به مدت 4 سال، محققان دریافتند که یائسگی برای کسانی که رژیم غذایی آنها سرشار از کربوهیدرات های تصفیه شده است، زودتر شروع می شود. در مقابل، به نظر می رسد برای کسانی که ماهی و حبوبات زیادی می خورند، دیرتر شروع می شود.

به‌طور خاص، مشخص شد که مصرف بیشتر ماهی‌های روغنی زمان یائسگی طبیعی را تقریباً 3 سال به تعویق می‌اندازد و حبوبات تازه – مانند نخود و لوبیا سبز – با یائسگی دیرتر حدود یک سال مرتبط هستند.

از سوی دیگر، مصرف بیشتر کربوهیدرات های تصفیه شده، مانند ماکارونی و برنج ،شروع یائسگی را تا 1.5 سال تسریع می کند.
کربوهیدرات های تصفیه شده یکی از مقصران اصلی مقاومت به انسولین هستند. سطح بالای انسولین در گردش خون می تواند با فعالیت هورمون های جنسی تداخل کند و سطح استروژن را افزایش دهد، که هر دو ممکن است تعداد چرخه های قاعدگی را افزایش دهند و ذخیره تخمک را سریعتر کاهش دهند و در نتیجه باعث یائسگی زودرس شوند.

در مورد افرادی که رژیم گیاهخواری دارند، محققان دریافتند که یائسگی را حدود یک سال زودتر از گوشت خواران تجربه می کنند. محتوای فیبر بالا و چربی حیوانی کم در برخی از وعده های غذایی گیاهی با سطوح پایین استروژن مرتبط است.

اما گوشت خوارانی که روزانه مقادیر بیشتری از غذاهای خوش طعم (مانند چیپس سیب زمینی، چوب شور و بادام زمینی) مصرف می کردند، حدود 2 سال زودتر از گوشت خوارانی که این کار را نمی کردند، یائسگی را تجربه کردند.

درمان های جایگزین و مکمل یائسگی

در کنار تمام نکاتی که در مورد کاهش علائم یائسگی گفته شد استفاده از برخی مکمل های یائسگی مانند: کلسیم، ویتامین D، ویتامین K، منیزیم، کوهوش سیاه، روغن گل مغربی، سویا و گیاه پنج انگشتی و … تا حد زیادی می توانند علائم یائسگی را کاهش دهند. اما قبل از مصرف این گونه مکمل ها با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.

فواید یائسگی

گرگرفتگی و تعریق شبانه، نوسانات خلقی و تحریک پذیری، مقاربت دردناک و میل جنسی کم، همه اینها و بیشتر علائم رایج یائسگی هستند، انتقال بیولوژیکی که زنان در دهه 40 یا 50 زندگی خود تحمل می کنند.

بیشتر زنان از شروع یائسگی می ترسند. با وجود تمام علائم منفی، به راحتی می توان یائسگی را به عنوان اتفاقی در نظر گرفت که در پایان زندگی اتفاق می افتد. اما آیا واقعا این همه بد است؟

یائسگی نشان دهنده پایان سال های باروری شماست، اما تا پایان عمر شما فاصله زیادی دارد. در واقع، میانگین امید به زندگی برای یک زن در ایالات متحده 81 سال است. این بدان معناست که شما تقریباً نیمی از عمر خود را در پیش دارید و شاید بیشتر.

در حالی که درست است که یائسگی چالش هایی را به همراه دارد، اما نکات مثبت خود را نیز دارد.
بنابراین، اگر نزدیک دوران یائسگی هستید، در اینجا برخی از مزایایی که اغلب نادیده گرفته می شوند، آورده شده است:

پایان دوره های قاعدگی شما

اکثر دختران اولین قاعدگی خود را در حدود 12 سالگی تجربه می کنند، سپس تا زمان یائسگی هر ماه پریود می شوند. با فرا رسیدن دوران یائسگی، اکثر زنان در طول زندگی خود حدود 450 دوره قاعدگی دارند.

هر ماه پریود می‌شوید که تخمدان‌های شما تخمک آزاد می‌کنند تا بارور شوند، اما باردار نمی‌شوید. هنگامی که یائسگی شروع می شود، تخمدان های شما ترشح تخمک را متوقف می کنند، نمی توانید باردار شوید و قاعدگی شما متوقف می شود.
بدون پریود، دیگر لازم نیست هر ماه منتظر باشید که کی پریود می شوید. دیگر خطر خونریزی یا لکه بینی غیرمنتظره وجود ندارد و دیگر نیازی به خرید تامپون یا پد نیست.

بدون خطر بارداری

حدود 65 درصد از زنان در دوران باروری خود برای جلوگیری از بارداری از روش های پیشگیری از بارداری استفاده می کنند. کنترل بارداری موثر است، اما اغلب بسته به روش هایی که استفاده می کنید، عوارض جانبی ناخوشایندی دارد.

از آنجایی که پس از رسیدن به یائسگی تخمک گذاری در بدن شما متوقف می شود، دیگر نمی توانید باردار شوید و می توانید استفاده از داروهای ضد بارداری را متوقف کنید. با از بین رفتن خطر بارداری ناخواسته، ممکن است متوجه شوید که نگرانی کمتری در مورد رابطه جنسی دارید و می توانید بیشتر از آن لذت ببرید.

تسکین علائم قاعدگی

تغییرات هورمونی بر چرخه قاعدگی شما حاکم است، اما این هورمون های نوسان باعث ایجاد علائم قاعدگی می شوند که از آزاردهنده تا شدید متغیر است.

حدود 85 درصد از زنان دچار گرفتگی های قاعدگی می شوند. تقریبا 90 درصد از زنان از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) با علائمی مانند نفخ، بدخلقی و سردرد رنج می برند و اگر میگرن مزمن دارید، ممکن است قبل از شروع قاعدگی از میگرن قاعدگی نیز رنج ببرید.
با شروع یائسگی، سطح استروژن و پروژسترون شما برای همیشه کاهش می یابد. بدون قاعدگی ماهانه و تغییرات هورمونی ناشی از آن، این علائم قاعدگی نیز متوقف می شود.

ناپدید شدن موهای بدن

این کاهش هورمون ها فقط علائم پریود شما را از بین نمی برند. سطوح پایین استروژن و پروژسترون در یائسگی باعث می شود موهای شما کندتر رشد کنند یا اصلا رشد نکنند.

اگرچه این ممکن است نگران کننده به نظر برسد، اما ممکن است به این معنی باشد که روزهای وقت گیر حذف موهای بدن شما به پایان رسیده است. برخی از خانم ها متوجه می شوند که موهای زیر بغل، موهای پا و حتی موهای ناحیه تناسلی نازک می شوند یا به طور کامل از بین می روند. بدون مو، نیاز به اصلاح، اپیلاسیون و موچین از بین می رود.

شوق تازه ای برای زندگی

در نهایت، یائسگی می تواند دید تازه ای به زندگی به ارمغان بیاورد. در این مرحله از زندگی، ممکن است استرس کمتری داشته باشید و زمان بیشتری برای تمرکز روی خودتان داشته باشید. با شروع یائسگی، ممکن است از اینکه برای تعیین اهداف برای آینده احساس قدرت، اعتماد به نفس و هیجان می کنید، شگفت زده شوید.

یائسگی تخمدان

نارسایی اولیه تخمدان (POI) وضعیتی است که زمانی رخ می‌دهد که تخمدان‌های فرد زودتر از حد متوسط از کار بیفتند. تخمدان های شما غدد کوچکی هستند که در دو طرف رحم قرار دارند و در طول تخمک گذاری تخمک را تولید و آزاد می کنند. تخمدان های شما همچنین هورمون های مهمی برای قاعدگی، بارداری و سایر عملکردهای بدن می سازند.

سن معمول برای توقف تولید تخمک که به عنوان یائسگی شناخته می شود، حدود 51 سال است. برای برخی افراد، POI به طور ناگهانی اتفاق می افتد و آنها به طور ناگهانی دوره قاعدگی منظم را متوقف می کنند. اما، برای دیگران، تشخیص POI پس از ماه ها یا سال ها پریودهای نامنظم است.

نارسایی اولیه تخمدان قبلاً به عنوان نارسایی زودرس تخمدان شناخته می شد. زیرا تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به POI ممکن است تخمک گذاری متناوب داشته باشند. این بدان معناست که در صورت داشتن POI ممکن است همچنان تخمک رها کنید و باردار شوید. در واقع، حدود 5 تا 10 درصد از کسانی که تشخیص POI دارند، بدون درمان ناباروری خود به خود باردار می شوند. به همین دلیل، POI اغلب “کاهش ذخیره تخمدان” نیز نامیده می شود.

یائسگی تخمدان زمانی اتفاق می‌افتد که پزشک به دلایل پزشکی مانند سرطان رحم یا اندومتریوز تخمدان‌های شما را بیرون می‌آورد. همچنین ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که پرتودرمانی یا شیمی درمانی به تخمدان شما آسیب برساند.

درمان یائسگی تنبلی تخمدان

درمان جایگزینی هورمونی (HRT)

هورمون درمانی به بدن شما هورمون هایی می دهد که تخمدان های شما نمی سازند. هورمون درمانی ممکن است شامل مصرف فقط استروژن یا مصرف استروژن و پروژسترون باشد. هورمون درمانی می تواند به کاهش علائم POI مانند تعریق شبانه و خشکی واژن کمک کند. همچنین خطر ابتلا به پوکی استخوان و سایر شرایطی که POI می تواند ایجاد کند را کاهش می دهد. پزشک شما ممکن است هورمون درمانی را به روش های مختلف مانند قرص، کرم، ژل، چسب یا حلقه واژینال تجویز کند.

اگر HRT را شروع کنید، درمان را تا سنی که معمولاً یائسگی طبیعی شروع می شود (51 تا 52 سالگی) ادامه خواهید داد. در مورد مزایا و خطرات HRT با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای شما مناسب است.

علاوه بر HRT، سایر درمان ها می توانند شامل موارد زیر باشند:

مصرف کلسیم و ویتامین D برای کمک به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان.
ورزش منظم بدنی، وزنه زدن (برای سلامت استخوان) و حفظ وزن سالم.
اگر می خواهید باردار شوید، گزینه های درمان باروری را بررسی کنید.
اگر نمی‌خواهید باردار شوید، حتماً با پزشک خود در مورد کنترل بارداری صحبت کنید.

آیا می توانید نارسایی اولیه تخمدان را معکوس کنید؟

خیر، نارسایی اولیه تخمدان قابل برگشت نیست. پزشکان می توانند علائم، عوارض جانبی و شرایط مرتبط را درمان کنند، اما نمی توانند آن را درمان کنند.

آیا تخمدان های شما می توانند دوباره شروع به کار کنند؟

حدود 25 درصد از افراد مبتلا به POI ممکن است حداقل یک بار حتی پس از تشخیص تخمک گذاری را تجربه کنند. با این حال، هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند تخمدان‌های شما را دوباره شروع به کار کند. درمان نارسایی اولیه تخمدان به تسکین علائم این بیماری کمک می کند و خطر ابتلا به بیماری هایی را که ممکن است POI ایجاد کند کاهش می دهد.

آیا می توان از نارسایی اولیه تخمدان پیشگیری کرد؟

شما معمولا نمی توانید از نارسایی اولیه تخمدان جلوگیری کنید. با این حال، افرادی که در معرض خطر بالاتر برای POI هستند، در صورت تمایل به داشتن فرزند، ممکن است حفظ باروری را دنبال کنند. اگر در مورد POI نگران هستید با پزشک خود صحبت کنید.

عوامل خطر نارسایی اولیه تخمدان چیست؟

افرادی که در معرض خطر بالاتر برای نارسایی اولیه تخمدان هستند عبارتند از:
بالای 35 سال هستند.
والدین بیولوژیکی با POI داشته باشند.
اختلال خود ایمنی یا شرایط ژنتیکی خاصی داشته باشند.
جراحی لگن، شیمی درمانی یا پرتودرمانی داشته باشند.

اهمیت درک دوران یائسگی

بسیار مهم است که یائسگی را تنها به عنوان یک نقطه در زنجیره ای از مراحل زندگی بدانیم. وضعیت سلامت یک زن که وارد دوره قبل از یائسگی می شود تا حد زیادی توسط سابقه سلامت و باروری قبلی، شیوه زندگی و عوامل محیطی تعیین می شود. علائم پیش از یائسگی و پس از یائسگی می تواند زندگی شخصی و حرفه ای را مختل کند و تغییرات مرتبط با یائسگی بر سلامت زن با افزایش سن تأثیر می گذارد. بنابراین مراقبت های قبل از یائسگی نقش مهمی در ارتقای پیری سالم و کیفیت زندگی دارد.

یائسگی می تواند یک گذار مهم از منظر اجتماعی و همچنین بیولوژیکی باشد. از نظر اجتماعی، تجربه یک زن از یائسگی ممکن است تحت تأثیر هنجارهای جنسیتی، عوامل خانوادگی و اجتماعی-فرهنگی، از جمله نحوه نگرش به پیری زنان و گذار یائسگی در فرهنگ او باشد.

جمعیت جهانی زنان یائسه در حال افزایش است. در سال 2021، زنان 50 ساله و بالاتر 26 درصد از کل زنان و دختران جهان را تشکیل می دادند. این در مقایسه با 10 سال قبل 22 درصد بود. در سطح جهانی، یک زن 60 ساله در سال 2019 می تواند انتظار داشته باشد که به طور متوسط 21 سال دیگر زندگی کند.
یائسگی می تواند فرصت مهمی برای ارزیابی مجدد سلامت، سبک زندگی و اهداف فرد باشد.

بهداشت دوران یائسگی

زنان یائسه نیاز به دسترسی به خدمات بهداشتی با کیفیت و سیستم هایی دارند که بتوانند از آنها حمایت کنند. متأسفانه، هم آگاهی و هم دسترسی به اطلاعات و خدمات مرتبط با یائسگی یک چالش مهم در اکثر کشورها باقی مانده است. یائسگی اغلب در خانواده ها، جوامع، محل کار یا محیط های مراقبت بهداشتی مورد بحث قرار نمی گیرد.

زنان ممکن است ندانند که علائمی که تجربه می کنند مربوط به یائسگی است یا اینکه گزینه های مشاوره و درمانی وجود دارد که می تواند به کاهش ناراحتی کمک کند. کسانی که علائم یائسگی را تجربه می کنند ممکن است از جلب توجه به تجربیات خود و درخواست حمایت احساس خجالت یا شرم کنند.

سلامت جنسی زنان یائسه در بسیاری از کشورها نادیده گرفته می شود. این بدان معنی است که عوارض شایع زنان یائسگی، از جمله خشکی واژن و درد در حین مقاربت، ممکن است مورد توجه قرار نگیرد. به طور مشابه، زنان مسن‌تر ممکن است خود را در معرض خطر ابتلا به عفونت‌های مقاربتی، از جمله HIV ندانند، یا ممکن است توسط ارائه‌دهندگانشان برای انجام رابطه جنسی ایمن‌تر یا انجام آزمایش توصیه نشوند.

بهداشت دوران یائسگی

سوالات متداول:

چگونه بعد از یائسگی پریود شویم؟

به پایان دوره‌های قاعدگی و توانایی باردار شدن، یائسگی می گویند. وقتی برای 12 ماه پریود نشده‌اید شما دیگر یائسه شده‌اید. اما باید دقت داشته باشید خونریزی واژینال پس از یائسگی غیرعادی است و باید در سریع‌ترین زمان ممکن به پزشک زنان خود مراجعه کنید. این نوع خونریزی با نام خونریزی واژینال پسا یائسگی (Postmenopausal vaginal bleeding) نیز شناخته می شود.
خونریزی پس از یائسگی می‌تواند به دلایل زیر باشد:

• هایپرپلازی آندومتر که در آن پوشش داخلی رحم بیش از حد رشد می‌کند و ضخیم می‌شود.
• فیبروم رحم و پولیپ رحم که هر دو توده‌های غیرسرطانی در رحم هستند.
• خونریزی از اعضای دیگر بدن، مانند دستگاه ادراری یا راست‌روده
• مصرف داروهای هورمونی، تاموکسیفن یا سایر داروها
• سرطان رحم، سرطان دهانه ی رحم یا سرطان واژن
• نازک شدن بافت‌های سطح داخلی رحم یا واژن
• عفونت پوشش داخلی رحم

علت خونریزی ممکن است ناشی از یک چیز جزئی باشد یا ممکن است ناشی از یک مسئله‌ای جدی باشد. به همین دلیل، مهم است که برای معاینه در زودترین زمان ممکن به متخصص زنان مراجعه کنید.

یائسگی از چه سنی شروع می شود؟

یائسگی در زنان معمولا در سنین ۴۵ الی ۵۵ سالگی و به طور متوسط در ۵۱ سالگی رخ می دهد.

یائسگی از چه سنی طبیعی است؟

معمولاً وقوع یائسگی در فاصله سنی 45 تا 55 سالگی اتفاق می افتد. درواقع یائسگی بصورت ناگهانی اتفاق نمی افتد، بیشتر زنان چندین سال تغییر را در دوره های قاعدگی خود تجربه می کنند.

یائسگی و شیمی درمانی باهمدیگه ارتباطی دارند؟

یکی از تغییرات که ممکن است شیمی درمانی در بدن یک زن ایجاد کند یائسگی است. یائسگی بعد از شیمی درمانی در بسیاری از زنان اتفاق می‌افتد و موجب می‌شود تا دوران باروری متوقف شود. سن زنان و نوع و دوز داروهایی که در دوره شیمی درمانی دریافت می کند، در بروز یائسگی می‌تواند موثر باشد.

یائسگی باعث چاقی می شود؟

ممکن است تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی باعث شود که بیشتر در اطراف باسن و ران ها اضافه وزن داشته باشید؛ اما، باید به این نکته توجه کنید که تنها تغییرات هورمونی منجر به افزایش وزن در یائسگی نمی شود. بلکه افزایش وزن معمولا با افزایش سن، سبک زندگی و عوامل ژنتیکی ارتباط دارد.

یائسگی باعث فشار خون می شود؟

یائسگی می تواند قلب و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار دهد زیرا سبب کاهش ترشح هورمون استروژن می شود. این هورمون بر لایه های داخلی قلب تاثیر گذاشته و امکان ابتلا به حمله قلبی را فراهم می کند و همچنین با سفت شدن شریان ها سبب افزایش فشار خون می شود.

یائسگی باعث چه می شود؟

یکی از عوارض مهمی که یائسگی به دنبال دارد ابتلا به بیماری‌های قلبی و بالخصوص پوکی استخوان است. یائسگی با علائم و عوارضی از جمله تغییرات هورمونی، افسردگی، تعریق شبانه، پوکی استخوان، کاهش سطح انرژی و اختلال در خواب خود را نشان می دهد.

چه مدت بعد از یائسگی میشه جلوگیری نکرد؟

قدرت باروری با افزایش سن کاهش می یابد که با وارد شدن به اواسط 30 سالگی، تعداد و کیفیت تخمک های باقیمانده شروع به کاهش می کند. زمانی که متوجه اولین علائم پیش از یائسگی، مانند عقب افتادن قاعدگی شدید، به احتمال زیاد ذخیره تخمدان شما به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

اگر در دوران پیش یائسگی خود هستید و قصد بارداری ندارید، از روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده کنید. چرا که احتمال بارداری در این دوران وجود دارد و ممکن است حتی حاملگی در دوران یائسگی را هم تجربه کنید. طبق تعریف زمانی اگر در طول ۱۲ ماه متوالی هیچ گونه خونریزی قاعدگی اتفاق نیفتد یعنی شما دیگر یائسه شده اید و احتمال بارداری صفر می شود.

در یائسگی خونریزی پریود چگونه می شود؟

خونریزی پس از یائسگی، خونریزی واژینال است که پس از یائسگی رخ می دهد. این نوع خونریزی که بیش از یک سال پس از آخرین قاعدگی خانم‌ها اتفاق می افتد، طبیعی نیست و نیاز به بررسی توسط پزشک متخصص را دارد.

یائسگی به خاطر تنبلی تخمدان زودتر اتفاق میفتد؟

زنان مبتلا به تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) ممکن است به‌طور متوسط 2 تا 4 سال دیرتر از سایر زنان یائسه شوند. از جمله علائم مشترک بین تنبلی تخمدان و یائسگی میتوان به : پریودهای نامنظم یا از دست رفته، مشکل در باردار شدن، افسردگی و نازک شدن موی‌های سر اشاره کرد.

داروخانه آنلاین داروکار یکی از بهترین داروخانه های آنلاین ایران است و چند سالی است که در زمینه فروش انواع مکمل های دارویی ، مکمل های بدن سازی ، محصولات آرایشی و بهداشتی ، محصولات جنسی و مهمتر از همه محصولات و داروهای کمیاب با بهترین کیفیت و قیمت فعالیت دارد.

یکی از ویژگی های داروخانه آنلاین داروکار که می توانیم به جرات بگوییم بهترین داروخانه آنلاین اصفهان است، دادن مشاوره پزشکی در همه زمینه های پزشکی، دارویی، پوست و مو، جنسی و بدنسازی توسط داروسازان و کارشناسان مجرب به صورت کاملا رایگان می باشد که مورد استقبال هموطنان عزیزمان قرار گرفته است.

شما می توانید با شماره های 03132239212 و 03132239213 با داروخانه آنلاین اصفهان تماس گرفته و سوالات خود را با کارشناسان داروکار مطرح نمایید. همچنین می توانید بصورت آنلاین از طریق چت آنلاین سایت و یا مطرح کردن سوالات خود در زیر محصولات و یا مقالات مرتبط، با ما ارتباط برقرار کنید.
داروکار همراه همیشگی شما

منابع:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
https://www.webmd.com/menopause/menopause-basics
https://www.healthline.com/health/menopause/pain
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause
https://www.nhs.uk/conditions/early-menopause/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2815011/
https://www.healthline.com/health/menopause/prevention#takeaway
https://www.drcoppaobgyn.com/blog/its-not-all-bad-5-positive-parts-of-menopause
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17963-primary-ovarian-insufficiency

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.